New Life for an Old Corral

As many of you know, Buffalo Peaks Ranch, the Headwaters home of the Rocky Mountain Land Library, has been shuttered for almost twenty years now. With the help of the South Park National Heritage Area and the University of Colorado Denver’s School of Architecture, the ranch’s next chapter is being written. Here’s the latest news on one of our favorite corners of this historic South Park ranch:

The Horse Barn (soon the hayloft home for our natural history library), and the concrete corral stalls, a perfect site for art studios and maker spaces of all types

The Horse Barn (soon the hayloft home for our natural history library), and the concrete corral stalls, a perfect site for art studios and maker spaces of all types

On the farside of the Horse Barn is an old ranch complex, ready-made for today’s artists and craftspeople:

Eighteen spacious, rock-solid concrete corral stalls.

Eighteen spacious, rock-solid concrete corral stalls.

 
Here’s the plan: this sturdy line of concrete stalls will be converted into art studios, woodworking shops, a book-arts center & bindery, plus much more — including a large space for an Art Library. We already have hundreds of volumes (regrettably) in storage, including wonderful books on Western and Native American Art, landscape studies from across the globe, plus the works of artists as diverse as Emily Carr, Andy Goldsworthy, C.F. Tunnicliffe, Maynard Dixon, and Chiura Obata.

Besides books, the Art Library will also be lined with the work of contemporary artists inspired by nature and the land.

Looking out onto Reinecker Ridge, a landscape that has barely changed for the past 150 years.

Looking out onto Reinecker Ridge, a landscape that has barely changed for the past 150 years.

Each space will be a window upon the deep blue skies of South Park, its high mountain grasslands, and rich ranching history.

As you can see, the walls are strong, but there is still much work to do. We remain inspired by the support and help we have already received!

Graduate students from the University of Colorado Denver's School of Architecture, captured by the play of light in the first concrete stall

Graduate students from the University of Colorado Denver’s School of Architecture, captured by the play of light in the first concrete stall

Stay tuned for our next post, and learn how history repeats itself in one particular corral stall!

Special thanks to Berry Oliver Photography for the use of many of the photos above.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s